Skoči na glavno vsebino

Od 21. 5. do 27. 5. 2023 so nas v okviru projekta Erasmus+ Potovanje v znanje obiskali učenci iz Španije, IES El Parador de las Hortichuelas, Almería, s tremi spremljevalnimi učitelji, med njimi tudi ravnatelj g. Francisco Benjumeda Munoz.

Tema mobilnosti je bila državljanstvo in evropska dediščina.

Gostje so v nedeljo prispeli v Litijo, kjer so jih pričakale slovenske gostiteljske družine.

V ponedeljek so učenci prvi dve uri preživeli v razredu s svojimi gostitelji in sodelovali pri pouku. Sledila je uvodna prireditev, kjer so se predstavili učenci OŠ Litija s plesom, petjem in kratko predstavitvijo šole ter predstavili program in cilje mobilnosti. Učitelji so nato prevzeli učence in z njimi izvajali “ice breaking” aktivnosti.

V torek so spoznavali okolico Litije, nabrežje Save, rudnik Sitarjevec, grad Bogenšperk, kjer so se spoznali z zgodovino in kulturno dediščino kraja. Na gradu so sodelovali pri delavnici in spoznali postopek tiskanja. Ob okusnem grajskem kosilu so se spoznavali in družili.

Sreda je minila v duhu sodelovanja, saj so učenci sodelovali v ustvarjalni in kuharski delavnici, ki sta jo izvedli učiteljici OŠ Litija, in računalniški delavnici, ki jo je izvedel ravnatelj španske šole.

Četrtek smo obiskali Bled, blejski grad in se sprehodili okoli jezera. Na Bledu je potekalo veslaško tekmovanje, kjer smo si lahko ogledali tudi tekmovanje španske in slovenske ekipe. Seveda smo si privoščili blejsko kremno rezino in tako spoznali delček slovenske kulinarike.

V petek so učenci zopet prisostvovali pouku in se 3. šolsko uro srečali na zaključni prireditvi, kjer so jim učenci in učitelji zapeli in zaigrali slovenske pesmi. Španski učenci so nas naučili zaplesati tradicionalni almerijski ples. Seveda je bilo potrebno končati in dopolniti tudi spletno stran s pripravljenimi posnetki in videi. Učenci so sodelovali pri vseh aktivnostih, kar je bila dobra priložnost za razvoj njihovih komunikacijskih in ustvarjalnih veščin.

Tekom tedna so učitelji ob popoldnevih spoznavali Slovenijo, se sprostili v Rimskih termah, udeležili zaključne prireditve na OŠ Gradec, obiskali Ljubljano, slovensko prestolnico, in si ogledali znamenitosti, uživali v razgledu na Zasavski Sveti gori in se razvajali ob kulinarični ponudbi ter sodelovali pri šolskih aktivnostih, kar je dobra priložnost za izmenjavo znanja in izkušenj med učitelji. V četrtek popoldan je ravnatelj, g. Francisco izvedel predstavitev projektnega dela celotnemu kolektivu OŠ Litija.

Ob koncu mobilnosti je bila izražena zahvala vsem sodelujočim, vključno z učitelji, starši in učenci, za njihov prispevek in sodelovanje.

Bogatejši smo za nova prijateljstva, doživetja in znanja.

 

 

 

 

 

 

Dostopnost