Skoči na glavno vsebino

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo, kot vsako leto (tretji petek v novembru), tudi v tem šolskem letu eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane. 15. 11. 2024 bomo na MŠ Litija, Enoti s prilagojenim in posebnim programom, PŠ Sava, PŠ Polšnik in vrtec Polhek izvedli dan dejavnosti (sodelujejo vsi učenci in vrtčevski otroci, razredniki in drugi učitelji.

Namen projekta:

  • je izobraževati, obveščati in ozaveščati otroke, šolarje in širšo javnost o pomenu zajtrka, odnos do zdravega in kulturnega prehranjevanja,
  • o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega porekla,
  • o pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo,
  • problem zavržene hrane in racionalno ravnanje z embalažo,
  • ozaveščanje o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanjem športnih aktivnosti.

Cilj projekta:

  • Z zajtrkom bomo popestrili redno šolsko oz. vrtčevsko prehrano.
  • Otroci bodo pridobili dodatna znanja o lokalno pridelanih živilih, kmetijstvu in čebelarstvu.
  • Otroci bodo pridobili dodatna znanja o zdravem načinu prehranjevanja in telesni dejavnosti za zdravje.
  • Preprečevati debelost in prekomerno telesno težo.
  • Skozi kulturno-umetnostne vsebine (pesmi, pravljice, glasba) spoznavati pomen zdravja in lokalno pridelane hrane.

Za slovenski tradicionalni zajtrk bomo imeli črni kruh, mleko, maslo, med in jabolko (lokalnih kmetov in proizvajalcev).

Sredstva za nakup živil bodo zagotovljena s strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje in predstavljajo nakup dodatnega obroka, to je zajtrka, ki mora biti sestavljen iz naštetih živil. Ta dan bodo imeli učenci tudi malico.

Predlogi načrtovanja dejavnosti v sklopu projekta:

  • obisk čebelarja,
  • obisk sadjarke,
  • obisk kmetije Zajc,
  • telesna dejavnost,
  • kulturne vsebine,
  • prehranske vsebine (»Kje vse se skriva sladkor?«; Veš kaj ješ?; Prehranski kviz; Bonton; Križanka – TSZ).

Elektronski vnos in oddaja vloge za povrnitev stroškov za nakup živil bomo izvedli decembra 2024.

Vodja projekta: Tanja Peulić

Dostopnost